19.02.2011 г.

Топ 10 на българските ретро марки втора част

След големия успех на първата част по тази тема, както и многото предложения и коментари, логично беше да се направи продължение. Сега местата в класацията са от 20-11, взети са предвид някои марки от предложените в коментарите на предишната статия. Продължава приемането на предложения от ваша страна в коментарите под статията. Започваме с номер 20.
20. Шампоан Зелена Ябълка. Какво по естествено начало на класацията от това. В началото на 90-те едва ли от Арома са правили позициониране издържано по съвременните критерии и съобразено в детайли с таргета.

19. Чай жълт кантарион. Има го и днес, значи е имал силно equity.





18. Паста за зъби и Крем Бочко. Това въобще не го помня и е предложение от коментарите в предишната статия.



17. Цигари Арда. Нисък сегмент, различен до безкрайност с Marlboro Filter Plus например...




16. Ломско пиво. Отново "ниска марка". Навремето бутилката изобщо не е имала етикет...


15. Веро. Веро на Верила също беше предложено в предната статия и няма как да не се включи. Съвременните препарати са мнго напред в комуникацията, с доста засилено тв присъствие. Освен това, предпазват кожата, имат разлиюни аромати...
14. Зелена Ябълка. Този път става въпрос за напитката. Наистина много добър вкус. Сега има много зелени ябълки, включително водки.



13. Батерия Никопол. Когато никой не беше чувал за Duracell и Energizer, това беше универсалната батерия.


12. Паста за зъби Мечо. С плодов вкус и единствената, която не горчеше и не беше неприятна тогава за децата. С много силно unique selling propositon и затова без конкуренция.
11. Суха паста Балкан. И така първото място във втора част или 11тото в общото калсиране е за емблематичната паста Балакан. Запазена и до днес в магазинната мрежа.


И един бонус: ретро бг бутилка на Кока-Кола:

Share

1 коментар:

  1. Анонимен17 юни, 2011

    хехе супер марки!
    може да ти се стори интересен един коментар който написах на тема социализма в българските реклами (на английски) http://zikata.wordpress.com/2011/06/13/socialism-sells-what-makes-soc-themed-advertising-so-successful-in-bulgaria/
    а между другото ако имаш път към Лондон скоро - там има страхотен музей на марките: от времето на втората световна до днес: http://www.museumofbrands.com/

    ОтговорИзтриване