29.12.2009 г.

Къде е млякото?

Може би вашите деца са ви задавали въпроса "Къде е млякото?" и ви го повтарят често. Когато имаш силна марка и си проучил таргета си, който в случая е деца, не е трудно да намериш запомнящо се послание, в случая въпрос, което да е "зарибяващо" т.е да се пръсне като "вирус" по училищата. За детският таргет то трябва да е "яко","щуро","готино". И при Nesquik имаме "Къде е млякото". Прави се клип който да служи като пример за подражание, защото децата обичат да правят това.


Помислете си след тази реклама колко деца са викали в училище този "рефрен", било то между себе си или по учителите. Като цяло, посланието може да провокира много и различни асоциации, шеги и други подобни неща, което в случая е най-важното. Някои деца ще го намерят за "яко", други за "тъпо", но ще се говори и обсъжда "Къде е млякото" така, че ефектът е постигнат. Посланието много бързо се разпространява сред децата. Таргет групата деца, ако трябва да я формулирам възрастово бих казал 5-11 години, е най-подвластна на рекламата все пак родителите купуват. Затова е важно да се създаде голям шум около марката, както се казва не си ли пробвал хита на сезона не вървиш...Правилно е направено и шегаджийско клипче с Мавриков.
Share

21.12.2009 г.

Марка на фокус: Банкя

Девин, Горна Баня и Банкя диктуват пазара на минерална вода у нас. Принадлежащата на портфолиото марки на Кока-Кола Банкя не е с най-много продажби, но с маркетинг който прави впечатление. И от компанията може би не държат да са на първо място по абсолютни продажби, колкото да се концентрират на нещо друго. Това друго е по-важният канал за резлизация на този продукт, който по важен за нарастване на пазарния дял в стойност, става въпрос за заведенията. Едно от нещата които се отличават е пускането на бутилка по-малко от 500 мл при това стъклена. Именно тази стъклена бутилка диференцира много марката от останалите. Когато се пусна на пазара у нас си беше един вид революционна. Прие се много добре в заведенията (особено имиджовите такива) и клубовете, защото придава някакво усещане за лукс у хората. Основен таргет са жените на които тази бутилка им влияе значително при избора на това каква марка вода да си поръчат в заведение. Особено с т.нар по-претенциозни питиета стъклената опаковка пасва добре. При този продукт трябва да се заложи на опаковката, тя и си формира много голяма част от себестойността, все пак водата си е вода няма какво да са променя и за това големите промени в бутилката носят успех. Бутилката и дизайна различават Банкя значително. Интересна беше инициативата с National Geographic, при която за стек бутилки беше включен специален брой на списанието посветен на водата и водните ресурси. Доста потребители са си купили стека именно заради списанието. National Geographic си е известна марка и подкрепя Банкя в търговската „комбинация”. Това диференциране и последвалия успех е на българския пазар е нещо наистина значимо, защото българина не е свикнал да дава много пари за такъв продукт. Успешното пазвитие на Банкя допринесе и като цяло за развитието на този пазар у нас. Ако Девин обучиха хората да купуват повече от един вид бутилирана вода, то Кока-Кола носочиха вниманието към усещането за лукс. Мото „Извор на живот” е много сполучлив избор. За рекламите може да прочете нещо тук. Сайтът е хубав, с много и различни неща и той допринася за връзката с потребителя. И след като се говори за "извор на живот" на него има секции за това как водата е свързана с красотата, здравето и спорта, съвсем логично, дори воден калкулатор.
Share

15.12.2009 г.

Релакс, лято, море с Corona Extra

Както Кока-Кола са наложили в съзнанието на потребителя силна асоциация на марката с Новогодишните празници, така и Corona Extra са обвързали силно своята марка с лятото и морето, и приятните преживявания които се случват там. Докато при Кока-Кола стратегията за обвързване на марката с коледните празници е затвърждаване на продажбите в този иначе по-слаб период от годината за газираните напитки, поради студеното време, и по този начин изглаждането на сезонността в оборота на компанията, при Corona Extra на фокус е взимането на максималното от лятото. Не трябва да се забравя и че в родината на Корона Мексико няма зима и това обяснява нещата. Концентрирайки вниманието си на лятото, се забелязва отличителния начин по който тази бира се сервира на повечето места, а именно с лайм в отвора на бутилката. Не ви ли навява това някакви мисли за нещо от рода на "бирен коктейл"? Както ще видите по-нататък в клипчето с рекламите точно такава идея се прокрадва там. Самата бутилка също се различава от останалите, тя е безцветна съответно виждате бирата през нея в оригиналния си жълт цвят, който е единия от цветовете на марката. Стигаме до логото, то е с оригинален шрифт как и дизайна на бутилката (тази от 330 мл). Съществува и по-малка такава от 190 мл, ще кажете, че е много малка но това все пак е премиум бира. Дизайнът на тази от 330 мл някак си по-свой начин коктейлно летен и абсолютно подходящ за плажа. Характерът на марката е екзотичен, парти, весел, всичко свързано с емоциите през лятото. След всичко казано до тук мотото "Там където бихте искали да бъдете" си е съвсем на място, в случая се има предвид нещо от рода на екзотичен остров, осигурява вашите най-желани летни моменти. За целта съм сложил едно видео с компилация от няколко избрани реклами.

Въобще премиум и хедонистичния момент са показани по забавен начин. Висок клас марка се промотира с по-луксозна почивка съвсем нормално. Бирата спонсорира някои събития на Ibiza, за пример най-добър непрофесионален dj, и е промотирана там успешно. Връзката е скъпа парти бира със скъп парти остров. Промоцията на марката е съобразена не само с обхвата и, но и с харатера и ползите които носи на потребителя. Не бива да се съпоставят с Туборг които също пускат летни разновидности, защото бирите са в различни ценови сегменти. Corona Extra e пример за добро позициониране което дава сериозни резултати в продажбите, най-малкото това е внасяна бира номер 1 в САЩ. Ето и нещо забавно за финал.
Share

11.12.2009 г.

Прогноза за BTL активностите в България

До към две години се очаква да приключи изграждането на филиалите на търговските вериги, които скоро стъпиха на на българския пазар и довършването на голяма част на експанзията на тези които присъстват от по-отдавна. Делът на дистрибуторите ще намалее значително за сметка на оборота който ще преминава през ключовите клиенти. Веригите магазини ще изземат от дистрибуторите голяма част от оборота на FMCG компаниите. От това преструктуриране на каналите на реализация би трябвало BTL активностите да нарастнат (особено Карфур). Не трябва да забравяме и, че по време на криза BTL маркетинга е предпочитан, защото е по-пряко свързан с продажбите. Това евентуално покачване на ще е в синхрон и с покачването на влиянието и значението на BTL по-принцип в последно време. Наблюдава се и подобрение по отношение на различните видове представяния на марките в магазините, повечето промоутъри са в брандирани облекла, не обясняват просто на две на три и.т.н."Атаката" на клиента в магазина ще е все по-изявена предвид и по-големия клиентопоток, след удара по малките магазини. Може да очакваме ново творчество при рекламно-промоционалните дейности в магазините. Ако сериозно се развият нещата могат да се отворят и нови ниши за BTL агенциите. Ще станем свидетели на все по-оригинални дегустации, подаръци, украсяване, обособяване и пренареждане на регали. Пак отбелязвам, че това е само прогноза.


Share