12.07.2012 г.

ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА ПАДАЩОТО ПИАНО

Автор: Евгени Митев


Всичко започна преди около месец. Също като в песента на Орлин Горанов си "вървях един следобед без цел и посока" и видях странна гледка - роял провесен с кран пред една от трите кули на Litex Towers в квартал Изток. Оказа се, че приятелите ми от MANIFACTURA снимат клип за рекламна на кампания за превенция на Хепатит:
Ден по-късно попаднах на реклама с участието на Джордж Клуни, където също имаше падащо пиано:
 
Тогава разбрах, че си имам работа с т.нар. визуални тропи, които представляват стилови фигури (не клишета), които спомагат смисълът на дадено нещо да стане метафоричен т.е. преносен ("метафора" идва от старогръцки μεταφορά и означава "пренасям"). Когато искаме да кажем или покажем нещо, което да намекне за нещо друго, тогава използваме тропи, които правят разказа по-интересен, завладяващ и засилват впечатленията, а оттам и запомнянето, което знаете, че е особено важно в рекламната комуникация. 

И така, от една страна падащото пиано комуникира неизбежност и съдбовност, но от друга страна иронично намеква за невероятност. Да умреш от падащо пиано се превръща в троп на "невероятната смърт". Това е начин, по който се "олекотява" феномена на смъртта за целите на лекия и кратък жанр на рекламния разказ. 

Повтарящи се мотиви, сцени и кадри можем да срещнем почти във всяка реклама, филм, книга и текст, но най-интересното е контекстът, в който те се реализират. В нашия случай падащото пиано се появява в изключително широк контекст. Можем да го видим в реклама на агенция за подбор на кадри:

 Във весела американска реклама на супереластични чували:
 В комикси:

Заключение:

Вероятно ролята на тропите в рекламата и разказването на истории (storytelling) ще се засилва и осъзнава все повече, с оглед на увеличаващият се брой визуални и текстови онлайн съдържания. Затова е добре да познаваме стилистиката на рекламната комуникация, начините за създаването на рекламни сюжети и образуването на метафори, което вече не е запазена територия за "гурута" от големите рекламни агенции, но е нещо напълно достъпно за всеки, който с постоянство пожелае да вникне в дебрите на творческото писане и критическото мислене. 

Вижте най-свежите рекламни кампании събрани и представени на едно място:
http://www.facebook.com/groups/reklamite

Share