28.07.2010 г.

Топ 10 на българските ретро марки !

Ето и топ 10 класацията на българските марки от миналото (ретро марки). Мисля, че все още не е правена такава класацията така, че време беше. Започваме с номер 10.

10. Бонбони Амфора. Снимката е по-съвременна, но все пак дава представа. Тези бонбони бяха с най-голям пазарен дял в ниския сегмент.


9. БТ. Може би най-разпространените цигари тогава.





8. Дъвка Идеал. Няма нужда от коментар за стойността на този бранд въпреки, че Турбо-то го удряше с разграничаващата сила на картинките с коли.



7. Шоколад Кума Лиса. Отново опаковката не е същата, но преди тази марка имаше сила колкото сегашния Нескуик.



6. Обикновен локум. Притежаващ значителен brand awareness. Произведен, разбира се, от Захарни заводи.





5. Родопче. Тук липсва каквото ида е било брандиране, но все пак си има име за разлика от локума. Предизвикало стълпотворения пред не една училищна лавка.




4. Вафла Свежест. Отново виждате по-съвременна опаковка, което само доказва колко силни са били тези марки и повечето от тях са "възродени". Тази вафла напоследък малко поизчезна. Иначе, беше една от емблематичните в училищата рамо до рамо по стойност на марката с родопчето.

3. Сирене Дунавия. Тук няма снимка, а и марката не се нуждае от нея за да бъде представена.


2. Лимонови резанки. Отново отиваме към по ниските сегменти, но това си е абсолютна класика.




1. Коняк Слънчев бряг. Уникална стойност на марката, служещ дори за разменна монета в някои ситуации. От времето когато Слънчев бряг беше незастроен, Златният орфей беше събитие, а Какао бийч го е нямало в инвестиционните фантазии на никой предприемач.


Кажете си мнението, какво съм изпуснал и каквото ви е "развълнувало" след тази класация.
Share

26.07.2010 г.

Анкета: Коя марка свързвате най-много с лятото? + бранд разказ


Пускам анкета с оглед на сезона и за да се провери, дали и доколко, сезона (лятото) влияе върху асоциирането/познавамостта на някои марки. За да ви стане по-интересно и да си кажете мнението, и да гласувате, ето един кратък, леко забавен разказ, в който всички марки включени в анкетата присъстват, като и някои други. Всички те са с главни букви :), а разказа описва пътуване до морето.


Качвате се рано сутринта в служебната Шкода, защото в нея има останали към 9.5 литра служебен бензин (налят в бензиностанция край Ихтиман при последната командировка/тиймбилдинг до голф ризорта), които решавате да оползотворите, и тръгвате към морето. Взели сте Нескафе Фрапе за вас и приятелката си, която е супердоволна, че след само 2 седмици диета е успяла да влезе в любимите си летни лоу-уейст, слим-фит дънки на Армани Ексчейндж. Това е ниският ценови сегмент на Армани, който закупен от приятелката ви на хипер сейл при последната ви екскурзия до Виена, по време на неангажиращо ол-дей-лонг шопингче в момент на спонтанно "стайлинг съревнование" с другите участнички в екскурзията, почти се е изравнил с високия сегмент на премиум брандовете от Илиенци. Карате, жегата е страшна, климатика е повреден, предизвикана е перспирация, но тя е неутрализираня изцяло , защото ризката ви с къс ръкав е прана с прах, който ухае на скъп френски парфюм. Мислите си за няколкото бири Корона Екстра, които стоят в хладилната чанта на задната седалка, но няма как да ги оползотворите. За капак приятелката ви си отваря една от тях и започва да ви дразни отпивайки на бавни глътки, като не пропуска да сложи лайм в гърлото на бутилката за по-голяма екзотика и разкош. На всичкото отгоре ви пита с кой от трите бански на Викториа'с сикрет, които си е взела, трябва да открие първия плаж и дали помните с какъв слънцезащитен фактор е нейната Нивеа.


Какво да се прави, ще трябва да се задоволите с някоя Фант(ичк)а, Кол(ичк)а на Бъргър Кинг-а на Петолъчката край Сливен, но има още много път до там. Прибутвате леко Рей Бан-а, който сте си взели за $19.50 от И-бей, но пред приятели казвате, че сте дали поне 200 лв. От кар-аудиото се носи лежерно-комерсиално-летния саунд на Бакарди самър сешънс компилацията, подхождащ доста добре на парфюма на приятелката ви, Еуфория на Келвин Клайн, и тя започва леко да се поклаща в ритъм, държейки бутилка Nestea 0.5 л. в ръката си. Компилацията сте си я изтеглили само ден преди да тръгнете, след като е била споделена от ваш фейсбук приятел, който изобщо не познавате, нямате нито един общ приятел и дори нямате общ фен пейдж, който да харесвате. Стигате събирателния шосеен пункт (Петолъчката), хапвате бургер с Кока-Кола, но не може да издържите на желанието за бира и си разделяте една Загорка с приятелката ви, като тя изпива половината. Хапвате и по един Магнум за десерт. Преди да продължите си обувате късите гащи Спийдо, щото не се издържа повече в жегата.


Продължавате нататък. Чувството ви за brand awareness е голямо и никога не ви е подвеждало, затова без проблеми забелязвате измежду многото билбордове край пътя този с логото и отличителните цветове на Какао бийч. От него разбирате, че Фет Бой Слим ще пуска на шести август, ходи ви се, но хващате отбивката за Обзор, защото там 5-звездния ол-инклузив е по-евтин, или поне е било така като сте си правили резервация. Пристигате! Отивате на плажа. Приятелката ви кара да я намажете със Solar Expertise. След това ви праща до бара за мохито, като трябва да сте сигурен, че е правено с Havana Club ром. За да е налице пълно brand consistency(в случая, по скоро product) между нея, плажа и вас си вземате лонг айлънд айсд тий, но копнеете за тежките питиета, които предстоят през вечерта. През това време, тя се опитва да намери да намери как е на жаргон словосъчетанието beach girl на сайта urbandictionary, ползвайки HTC-то...


В разказа няма продуктово, а анкетно позициониране :). Измислен е единствено и само за да насърчи гласуването в анкетата на блога и няма никаква друга цел. Анкетата "Коя марка свързвате най-много с лятото" се намира вдясно от постинга.

Share

22.07.2010 г.

Лятна Активиа

Продължавам с анализа на маркетинг стратегията на Данон по отношение на Активиа. Предишните постове по тази тема са тук и донякъде тук. Лято е, ходи ви се на море, естествено, че вашия любим продукт/марка трябва да се нагоди към това, та да ви пасне на настроението и емоциите, защо марката трябва да носи изживяване. Освен по настроение трябва да има и синхрон при вкусовите качества, след като става въпрос за продукт който ще се консумира. Какво е важно в случая?

Първо: Вкусът! По пътя на логиката летния вкус е свеж, тонизращ и ето ви Активиа с лимон. Лимон отговаря на споменатите условия. Какво е второ характерно нещо за летния вкус, ами трябва да е летен. Един от типично летните плодове е прасковата и имате още една разновидност на млякото.

Второ: да се покаже море ама така, че да ти се доходи на море и джапанките ти да се обърнат в посока "изток" (ако ще ходите на такова море което се намира източно от вас). Морето се показва на заден план в рекламата почти като в тези на Corona Extra, забелязва се много добра симетрия между, двете кофички които разкриват морския пейзаж. Симетрията е доразвита с показване на консумация на двете различни активии от две момичета, като екрана е разделен на две и в лявата страна е плода. Много добро изпълнение, така за кратко време се фокусират много неща и тези 11 секунди показват/казват повече дори от някои 30 секундни реклами.
Момент за реклама:

Жълтата стрелка не се нуждае от коментар тя вече може би е станала емблематична в женското съзнание. Даже след време може да пробват да пуснат лимитирана серия на млякото само с тази жълта стрелка, без да пише Активиа или поне само мъничък надпис при съставките. Момичетата като образи са напълно в синхрон със заложеното по принцип в концепцията на марката и конкретно в сезонния характер на тази реклама.
Share

20.07.2010 г.

Игриви ядки

Някакси странно ми се вижда рекламата на ядки "Пенелопа". Основното в комуникацията е, че има нова опаковка и ядките запазват вкуса си, защо се прибягва до пускането на цял слон във видеото. Това отвлича вниманието на гледащият рекламата и посланието за опаковката му убягва, и ефекта от рекламата се губи. Повечето хора гледат подскачащото слонче (въпреки, че е на заден план) и въобще не слушат недотам визуално приятния персонаж, който обяснява какви "чудеса прави новата опаковка. Слончето се забавлява, а вие слушате за свежест, "хрускавост"...
Share

16.07.2010 г.

Музиката на Хайнекен (или летни партита по Черноморието)

Сайтът www.heinekenmusic.bg набира скорост. Прави впечатление, че е строго издържан в стилистиката на другите международни сайтове на компанията, което значи пълно спазване на brand consistency. Музиката е заложена в концепцията на марката Хайнекен и респективно се прилага и у нас в доста подходящия за такъв тип изяви летен сезон. Равномерно обхванато е Черноморието в трите точки Варна, Слънчев бряг и Лозенец. Музикалният актив на марката, в случая, е много подходящото за нея хаус звучене. Има специален микс на DJ Doncho за сайта, откъдето можете и да го изтеглите, който е подходяш за целта за която е направен (разбирай присъстване на вокали в траковете, кореспондиращи с vocal house партита и участието и на Алекс Раева в тях) и е по-некомерсиален от тези правени за други напитки. Адаптирането на сайта към българските условия и цялата маркетингова активност са направени добре, което предполага, че ще се отчетат добри резултати. Създаването на специален уебсайт за дадена активност носи все по-добри резултати и е задължително като канал на реализация. В конкретния случай, има и тв реклама сайта която допълнително го популяриза на таргет групата. Трябва се каже, че този нюанс на таргет групата на Хайнекен, който обича хаус музиката, е доста активен в Интернет. Накратко казано, тази маркетингова инициатива е развита подходящо съобразно концепцията на марката и таргета с много уместни комуникационни канали и елементи/събития. Би трябвало да покрие добре заложените маркетингови очаквания и да добави стойност към марката в съзнанието на българския потребител. Приятни летни партита!
Share