21.05.2010 г.

Така се прави!

Ето и първата статия по желание на читател на блога. В случая, от темата за колбасите ще разгледам Перелик. Като за начало ето последното видео което излезе в подкрепа на марката.

Нещата в тази реклама се изграждат върху "табиетлийския" момент, каквото е и мотото "така се прави", а най-вече подреждането на подковата под формата на слънце. Това е централният момент във видеото и е сполучлив. Като продължение за по-нататъшното изграждане на възприемането и комуникацията ( в следващите реклами) на марката бих предложил, понеже става въпрос за "тънки мезета", реплика от рода на "да нарежем на тънко/ситно" или пък "харабийското" "да нарежем под ъгъл". Около самото нарязване могат да се измислят някои неща, както и дъската за рязане може да е брандирана, което би засилило ефекта. Другото добре представено нещо в рекламата е "чистият въздух" и "природата", които допълнително подсилват мотото "така се прави", защото за да е пълно удоволствието трябва да седнеш да похапнеш на въздух. Човекът от рекламата си го казва "Аз все едно досега не съм ял суджук", много на място като се има предвид все по-замърсения въздух и стресовия начин на живот в града. Подчертава се, че средата в която се консумират прави разликата. Рекламата е и напълно в духа на предишната комуникация на марката, където бяха изградени посланията "за хубави хора" и "скъпи гости" и я надгражда. Направете си паралел между гостите на Бай Вълчо и "за скъпи гости вадя родопската подкова".
Share

18.05.2010 г.

Конкурс на Wateraid и Youtube

Подкрепете това видео за конкурса Cannes Lions в Youtube като гласувате и го разпространявате в нета (за да достигне до възможно най-много хора). Гласуваите за него на http://www.youtube.com/canneslions.

Share

12.05.2010 г.

Добър избор на бензиностанция между другото

Какво мислите за заглавието на постинга? Какво е мнението ви за рекламата и какъв е ефектът от нея?
Share

3.05.2010 г.

Маркетинг на цигари част 2

Поради проявения интерес към постинга за маркетинг на цигари реших да направя продължение на темата. Предната статия завърши с Camel, чиято легендарна камила се появява някъде 20те години на миналия век. Защо точно камила е избрана за символ, защото тогава са били на мода екскурзии в държави като Египет. И понеже на цигарите се опитва да се вмени лайфстайл усешане ето защо камилата тогава се явява много подходящ елемент, който да представи цигарите в съзнанието на потребителя като носител на някакъв модерен стил.

Марката цигари трябва да предизвиква усещането за хубав начин на живот. Така се появяват и каталозите които представляват "рекламните брошури на цигарите", но поради забраните изображението на марката присъства много тънко и ограничено в края на страничките без каквито и да било послания. В тези каталози са има статии за пътувания, забележителности, история, екзотични места все неща които имат за цел подсъзнателно да внушат,че конкретната марка цигари е символ на добър, изпълнен с приятни преживявания начин на живот и да изградят такова възприятие за нея. Целта е да постигнеш марката ти да се възприема като символ на добър лайфстайл у потребителя. Тези каталози са много добро попадение и са измислени в резултат на все повечето забрани които падат върху цигарения бизнес. Освен въпреки, че представят индиректно своята послание към потребителя то има много по-голям ефект от прякото представяне. Следващият момент в изграждането на възприемането е кутията. Тя също остана един от начините индиректно да се съблазнява пушача. Ето сега наскоро се появи кутия със слайдер, която прави отварянето по интересно, а капачето е направено леко грапаво и има пушачи, които често си играят с кутията може би това е било едно от нещата, които са потвърдили количествените проучвания. Занапред сигурно ще ставаме свидетели на все по-големи "иновации" в кутията и филтъра и самата цигара. Мисля, че отварянето на кутията като "слайдер" или "полу-слайдер" е успешно и трябва да се помисли и за други начини на отваряне. Не знам какъв ще е ефектът ако някой пусне цигари които са доста различни от останалите по филтър, цигара, дизайн и брандиране на кутията. За брандирането на кутията според мен трябва всяка марка е добре да има и супер отличителен знак/лого който да налага и да има същата познаваемост в съзнанието на потребителя както и самото име. Така в бъдеще ако хипотетично забранят изписване на името на марката на кутията или пък е със супер малки букви, да може може добре изграденото лого да e основен коз в привличането внимание от марката. Представете си кутия цигари без име и само лого за изображение на изчистен фон.

Ето още един случай който показва индиректното влияние и изграждане на начин по който да се възприема марката. Розовото като цвят дава сериозни резултати когато се използва да се таргетират тинейджърки. За пример, пускането на серии "Pink Line" при дрехите. За таргетирането на жените от цигарените марки си е цяла разработка. Темата май продължава да стои отворена...
Share