29.06.2009 г.

Рекламата трябва да е съобразена с обхвата на марката.

Преди известно време се появиха две реклами на глобални марки: Heineken и Kenneth Cole. Тази на холандския бирен гигант всички са я гледали (женската компания която се радва на стаята с обувките и мъжете, крещящи от възторг в хладилното помощение) и няма нужда от коментар, споменавам я единствено заради слоугана с който завършва не само тя, но и другите реклами на Heineken -"Serving the planet". Иначе казано глобалните марки се рекламират глобално.

Глобален подход са избрали и Kenneth Cole в последната си рекламна кампания въпреки, че не е популярна в България, марката е водеща в САЩ при дрехите във високия ценови сегмент заедно с Ralph Lauren и присъства с магазини във всички "световни модни столици". Тема на рекламното видео е световната финансова кризa.

Oсвен кризата е използван и Ню Йорк, от който са повечето кадри в рекламата, като епицентър на събитията. Градът е както глобален символ така и локален, предвид това, че модната компания е създадена там. Майсторството във видеото е, че освен глобално възприятие на марката от потребителите то постига и локално такова - един от коментарите под видеото в youtube гласи "Truly NYC". Анализирайки по-подробно се вижда, че рекламата е много точно направена за позицията и обхвата на марката. Както бе споменато компанията е представена в целия свят и на това кореспондира кризата като световно събитие, но по голяма част от продажбите са в САЩ, а града с най-силно присъствие е Ню Йорк и затова повечето визуални моменти и послания са от там.

Наред с това много добре е вплетена и играта на думи с "кризата" и "модата", между която се разхождат моделите, представящи таргет групата на марката, и разчупения музикален фон. Мотото "the future is about to be redressed" ако трябва да се използва във финансовата сфера би звучало като "the future financial system is to be restructured.

Накратко, рекламата използва класически маркетингов прийом, доразвивайки го и допълвайки го по интересен и иновативен начин, с което рзултата е повече от позитивен за бранда и неговата стойност в съзнанието на потребителите.





Share